Zomer zang/dans week 2019 in Preau, (midden Frankrijk)

Vakantie BIODANZA & STEMBEVRIJDING 2019

Ruimte voor jou(-w stem & dans)

Van 10-17 augustus 2019
Let op: vroegboekkorting tot 1-4-2019

Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen.   Mensen ook…

Een week waarin je via Stem en Dans kunt ervaren hoe bevrijdend het is jezelf alle ruimte te geven. Omdat, wat al in jou aanwezig is, zich te laten ontvouwen.
We beloven je dat je er ruimer van naar huis keert! 😉 

Inleiding

Met behulp van Stembevrijding en Biodanza ontdek je deze week wat er in jou ruimte nodig heeft, om tot volle bloei te kunnen komen.
In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Je zult gaan ervaren wat er nodig is in dit proces, om jezelf stapje voor stapje te laten zien en horen, door steeds opnieuw de beweging naar binnen en naar buiten te maken. Wat blijkt er nu te komen, bewegend van moment tot moment?
Waarin begrens je jezelf? Of waar verlies je het contact met jezelf of je omgeving? Welke beweging wil er in jou ontstaan als je jezelf niet terughoudt? Wanneer zou je juist een grens moeten trekken om jezelf meer recht te doen?
Ont-dek in jouw eigen tempo hoe jij klinkt en beweegt als je jezelf de ruimte geeft, met aandacht voor alles wat zich in jou aandient. Laat je zelf verrassen!

OVER STEMBEVRIJDING:

Stembevrijding gaat over het in alle vrijheid stem geven aan wat er in jou leeft. We gebruiken ons lichaam en gevoel om contact te maken met wat er in ons leeft. Je laat je vol moed horen, ongeacht het eindresultaat. Je zingt omdat je het verlangen hebt jezelf te laten horen, niet om iets te bereiken. Dat is best spannend! Het fijne van stembevrijding is, dat je die spanning mee kunt nemen, omdat het de toegang is tot waar jij op dat moment bent. Zo kun je elk gevoel, zoals vreugde, verdriet, kracht of kwetsbaarheid gebruiken als toegang om vanuit je zelf te zingen. Alleen dat is al erg bevrijdend, je hoeft nl. niet ergens anders te zijn dan je op dat moment bent.
Zodra je je hieraan durft over te geven en je opvattingen overboord durft te gooien, zul je ervaren hoe bevrijdend het is jouw geluid te laten horen. Je voelt wat de trilling van jouw stem teweeg brengt en dit is vaak zowel ontroerend voor jezelf als voor de luisteraar. Je maakt contact met jouw authenticiteit en zo kan er een grote innerlijke rust, ruimte en kracht ontstaan.

OVER BIODANZA:

Dans en muziek bieden een prachtige gelegenheid om jezelf te ontplooien. In de dans kun je jouw vitaliteit ervaren. Ook kun je ontdekken waar jouw hart sneller voor gaat kloppen. Het nodigt je uit expressie te geven aan wie jij bent. Voor de dans die we deze week doen heb je geen danservaring nodig of een goede conditie. Het gaat niet om het maken van mooie bewegingen, maar om uitdrukking geven aan wat er in jou leeft.
De muziek waarop we dansen varieert van Zuid-Amerikaans tot jazz en van Afrikaans, Klassiek tot Pop.  Bij iedere oefening hoort andere muziek: ritmisch en energiek, melodisch of verstild. Je danst op jezelf, met zijn tweeën of in een groep. De dans helpt je om in contact met je lichaam en gevoel te komen en het denken even uit te schakelen. Bij deze manier van dansen gebruiken we om die reden geen woorden. Ook biedt het je een mooie mogelijkheid om je te openen en elkaar op een andere manier te ontmoeten, buiten de woorden, in de dans.

OVER DE COMBINATIE VAN STEM & DANS:

Stem en dans zijn twee manieren van Zelf- expressie die elkaar mooi aanvullen en ondersteunen. Door te dansen zak je lekker in je lichaam en maak je je lichaam vrijer, waardoor je makkelijker bij je gevoel komt. Zingen trilt andere lagen in ons wakker en nodigt uit om zichtbaar en hoorbaar te worden. Soms wisselen we het dansen en werken met de stem af en soms vervlechten we deze twee. Bij beide vormen gaat het niet om hoe het er uit ziet of klinkt, maar om de ervaring.

Wat we nodig hebben, is de ruimte om onszelf te zijn 


Programma:
 We werken in twee blokken per dag. (Van ca. 10.00 – 13.00 & 16.00 – 19.00 uur) Daar tussen is een ruime pauze naar vrije invulling,  je hebt  volop tijd om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc. Ook de woensdagmiddag is vrij, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.

Docenten: 

Renée Mars:  www.reneemars.nl 

Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het is prachtig om te zien hoe dans en stem mensen uitnodigen uitdrukking te geven aan wat er in hen leeft, hoe het verbindt met je hart en met wat werkelijk van belang is. Ik vind het een rijkdom om met mensen te werken en te leren over voor mij essentiële thema’s van het leven: vertrouwen, overgave, liefde en dankbaarheid.

Van oorsprong ben ik theaterdocent en heb jarenlang in de kunsteducatie en het jeugdtheater gewerkt. Vanaf 2007 ben ik werkzaam als Biodanzadocent en sinds 2012 ook als Stembevrijder. Daarnaast heb ik een eigen praktijk als Psychosociaal Therapeut: www.stroomopwaarts.nu

Diete Sybesma: www.jouwvrijelied.nl 

Ik ben stembevrijder, pianiste en Alexander Techniek docente. Muziek is mijn grote passie! Een aantal jaren geleden heb ik de switch gemaakt van klassiek musicus naar een meer Zijns-georiënteerde manier van muziek maken. Muziek en met name onze stem brengt ons in directe verbinding met ons Zelf en elkaar. In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Naast dat dit ook mijn verlangen is, vind ik het een mooi proces om andere mensen te begeleiden de verbinding te maken om tot deze Zelf-expressie te komen. Ik ondersteun je graag je eigen stem spelenderwijs en onderzoekend te vinden en laten klinken in het tempo dat jou past.

Samen:  Wij, Diete en Renée, geven al vijf jaar samen “Vol leven” weekenden waarin we stem en dans combineren. Dit jaar geven we voor de 2e keer een jaartraining met stem & dans gebaseerd op de Latifa. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst een week samen in Preau gegeven. dat smaakte naar meer.
We vinden het heel erg fijn om samen te werken, onze krachten te bundelen en te ervaren dat 1 + 1 echt 3 kan worden.

Ik wil mezelf niet veranderen. Ik wil meer mezelf zijn
Vaclav Havel

Ervaring deelnemers:  Hieronder enkele reacties van deelnemers op de verschillende cursussen die we aanbieden:

Graag nogmaals mijn warme dank voor jullie geweldige begeleiding afgelopen weekend.
Voor mij was het een onvergetelijke belevenis. Zo merk ik dat ik veel meer ‘’eigenaar’’ ben geworden van mijn eigen lichaam en stem. Ik heb het als een warm bad van liefde ervaren waarin ik helemaal mocht zijn wie ik ben. Zo lang daarin te mogen zijn, drie dagen lang, voelt wel als een wonder.  SJOERD 

 De bewegingen en de klanken ontroerden, de ontmoetingen en de stilte verbonden.
De schoonheid is gezien, gevoeld, geproefd, gehoord en beleefd, alleen en samen.
Iedereen hartelijk dank voor dit weekend vol levenskunst!  NELLY 

 Jullie hebben mij een kostbaar geschenk gegeven met dit weekend. Ik heb voor het eerst mijn ‘pijnlichaam’ (waar ik mij de laatste tijd van bewust was geworden) ervaren als een bron van kracht. Al die oude pijn uit mijn leven, tot nog toe zag ik het alleen als last. Maar nu heb ik gevoeld wat een power er loskomt als ik die pijn klank kan geven, uit kan zingen! Ik voelde een intense vreugde, voelde me vol leven ineens. MICHAEL 

Ik stond open voor wat er zou komen en omdat de andere deelnemers zichzelf zo bloot gaven, durfde ik dat uiteindelijk ook. Het heeft me veel inzicht gegeven, wat ik nu nog aan het verwerken ben op een fijne, rustige wijze. Wat kan de wereld mooi zijn als er aandacht is voor elkaar in een veilige bedding. Dank voor jullie professionele en toegewijde begeleiding, heb ik bewondering voor!  ANNELIES 

 Ik heb mij gedragen gevoeld. Ik heb ervaren hoe ik, door middel van mijn stem en door middel van beweging, expressie mocht en kon geven aan wat er in mij leeft en naar buiten wil, gehoord wil worden. Dat had nooit gekund zonder de liefdevolle en ongelooflijk professionele begeleiding van Renée en Diete, en zonder de veilige bedding van de mensen in de groep. Ieder was op zijn of haar eigen manier kwetsbaar, aanwezig, krachtig, zacht. De met veel zorg en liefde klaargemaakte maaltijden maakten het weekend helemaal compleet. Gevoed naar geest én naar lichaam ben ik naar huis gegaan. Dit alles klinkt nog lang in mij na.  JACQUELINE 

 Het was werkelijk een prachtig weekend en het heeft mij veel gebracht.
Door de liefdevolle bedding kon ik mij intens verbinden met mezelf.
Ik was erg moe en uitgeput aan het begin van het weekend, door dit helemaal toe te laten kwam ik bij een diep verdriet. Ik zong mijn diepe verdriet voluit en voelde daarna ineens mijn levensenergie weer door mij heen stromen, heel bijzonder!
Toen ik thuis kwam na dit weekend heb ik spontaan en heel tijdje een welkoms lied gezongen voor mezelf, dat was mooi.
Lieve Renee en Diete, heel erg bedankt voor deze rijkdom, voor jullie kracht, kwetsbaarheid, echtheid en openheid.   LILA 

 Diete en Renee waren in staat om in no time een zo veilige bedding te scheppen dat ik mijzelf toestond om ‘fouten’ te maken. Met andere woorden; mijn innerlijke criticus mocht er bij zijn en toch handelde ik. Dat heet kwetsbaarheid in overgave voor mij. Al veel heb ik gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar het ongemak durven aangaan met het laten klinken van mijn stem is absoluut een verrijkende toevoeging. Er was nauwelijks ‘praten over’ maar juist heel veel ervaringen. Precies waar ik moet zijn. Ik ben dus nog niet klaar met dit pad.  Dankjewel, Diete en Renee voor jullie waarachtige begeleiding; vol in contact!   MARGREET 

 Ik geniet nog steeds na van een mooi en intens weekend dansen en stembevrijding. Ik heb ervaren dat ik er mag zijn met al mijn gevoel in me. Ik heb een reis gemaakt echt naar mezelf en ontdekt dat alles er ook mag wezen en mag zijn. Dank voor jullie liefdevolle begeleiding tijdens een prachtige driedaagse en ik heb het als een cadeautje mogen ontvangen.   MIRJAM 

 Wat was het een bijzonder weekend!! Waarin we écht VOL hebben geleefd! Waarin we heel diep zijn gegaan in alles wat er was. Waarin we wat er was we konden uitleven in dans en klank.  Zo bijzonder om ook met elkaar te dansen en te zingen. Mee te gaan in elkaars beweging of klank of er juist iets tegenover te stellen. Er waren zoveel momenten dat ik kippenvel kreeg van de samenklanken die ontstonden. Bijzonder om je in zo’n korte tijd zo verbonden met elkaar te voelen.
De oefeningen waren zo mooi op elkaar afgestemd en de opbouw voelde heel vloeiend en natuurlijk. Jullie zijn zo’n mooi paar samen en vullen elkaar zo mooi aan!
Het is moeilijk om te omschrijven wat ik die dagen allemaal heb beleefd. Ik ben zo dankbaar dat ik een kracht heb kunnen voelen in mijzelf waarvan ik niet wist dat die er was. Door je over te geven aan alles wat er in je leeft, al is dat zo’n angst of verdriet kan er zoiets moois ontstaan.   MONIQUE 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor
– Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat stem en dans je kan brengen of nieuwe inspiratie wil opdoen.
– Voor wie zichzelf graag (meer) ruimte wil geven en wil ontdekken wat daarin kan helpen?
– Voor wie zichzelf meer wil laten zien en horen, kan daar in deze week mee oefenen.
– Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen stem en dans èn die van de ander.

Waar
L’huy Preau, een prachtig landgoed in de Morvan in het midden van Frankrijk

Wanneer
zaterdag 10 augustus 2019 vanaf 17.00 uur
tot zaterdag 17 augustus 10.00 uur

Prijs van de cursus: Met vroegboekkorting: € 375,-  als je boekt en betaalt vóór 1 april, daarna €395 

Er kunnen maximaal 16 mensen deelnemen, dus aarzel niet te lang.

Vervoer:
Préau heeft een liftservice, via een prikbord op de website van Preau en een carpoolgroep op facebook. De ervaring leert dat heel veel mensen carpoolen om naar Preau te reizen, kortom een goedkope en gezellig manier om te reizen. Kijk bij Route voor alle informatie.

Verblijf:
Je verblijf regel je rechtstreeks met Preau,  er is volop keuze: van een eigen of budget tent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hotel tenten of kamers in het huis. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky die de accommodatie regelt.

Boekingen voor verblijf lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email:  info@preau.