Stembevrijding

Stembevrijding gaat over het in alle vrijheid stem geven aan wat in ons leeft.

We proberen contact te maken met wat in ons leeft en dat naar buiten te brengen. Wij dragen het licht in ons. Dit licht wil door het donker, onze schaduwkant, heen schijnen. Stembevrijding is ondersteunend in dit proces.

Vaak zingen we op een manier die van buiten naar binnen gaat: We hebben een mooi lied gehoord van een indrukwekkende zanger(-es) en willen dit op een zo goed mogelijke manier evenaren. Om bij anderen in de smaak te vallen en niet af te willen gaan, doen we zo hard mogelijk ons best om net zo’n mooi eindresultaat te krijgen. Dit geeft ons vaak zoveel druk, spanning en afkeur, (vaak het meest door ons zelf) dat we het daarom vaak maar helemaal niet meer proberen.

zangtekst

Het kan ook anders:  Van binnen naar buiten zingen. Door contact te maken met jouw gevoel en je lichaam geef je wat er op dat moment in jou leeft. Je vol moed laten horen, ongeacht het eindresultaat. Je zingt omdat je het verlangen hebt te zingen, niet om iets te bereiken. Dit gaat vaak moeiteloos. Je zingen kan zo een enorme verrijking zijn!

Natuurlijk is dit een spannend proces! Het fijne van stembevrijding is, dat deze spanning niet eerst weg moet voordat we kunnen zingen. De spanning kun je als ingang nemen om bij je gevoel te komen van dat moment. Je verlangen, pijn, verdriet, blijdschap, dankbaarheid, of welk gevoel dan ook is de bron van jouw authentieke muziek, veranderend van moment tot moment.

Zodra je je hier aan durft over te geven en al je ideeën en opvattingen over boord durft te gooien, zul je ervaren hoe bevrijdend het kan zijn jouw geluid te laten horen. Je voelt wat de trilling van jouw stem bij jezelf teweegbrengt en dit is vaak zowel ontroerend en vervullend voor  jou als voor de luisteraar. Je maakt contact met je eigen authenticiteit en vaak ontstaat er een grote innerlijke rust, ruimte en kracht.