Helende stem

WEES REALISTISCH, GELOOF IN WONDEREN….

In allerlei culturen wordt klank als helende kracht en medicijn ingezet.

Zo gebruiken sjamanen en healers van oudsher instrumenten en hun stem om een helingsproces op gang te brengen. De aboriginals gebruiken de didgeridoo,  drums en hun stem. Vanuit de Vedische traditie en andere  Oosterse culturen worden mantra’s en helende klanken  ingezet voor gezondheid en algeheel welzijn.

Begin vorige eeuw werd in onze Westerse geneeskunde onhoorbaar, ultrasound geluid met een extreem hoge frequentie ontdekt om in te zetten voor genezing. Het wordt tot op de dag van vandaag toegepast in onze reguliere gezondheidszorg. Het wordt o.a. ingezet bij het laten slinken van tumoren, bij het herstellen van aangedaan weefsel of botbreuken en bij het vergruizen van nierstenen.

Ik heb zelf meermaals de helende kracht van de stem mogen ervaren.
Zo kreeg ik gedurende een zeer verdrietige periode in mijn leven een enorme kriebelhoest, pijn op mijn borst en had geen stem meer. Dit duurde een maand of vier. Daarna was het weg, maar kwam het zo’n 15 jaar elk jaar in dezelfde periode terug. Steeds enkele maanden. In een stembevrijdings- sessie speelde dit ook. Ik had geen stem en kon amper geluid maken. Er kwam enorm veel verdriet en opeens brak het open. Er kwam een enorm geluid uit me, zeer bevrijdend. Deze klachten zijn in de jaren daarna nooit meer teruggekomen.
Afgelopen vier jaar heb ik zeer pittige niet-overgaande hersenschuddingsklachten (pcs) gehad. Ik was genoodzaakt een zeer teruggetrokken, prikkelarm, naar binnen gekeerd leven te leiden. De neurologen vertelden me dat ik ermee moest leren leven en dat er geen herstel meer zou komen, omdat het al te lang duurde. Ik heb dit nooit geloofd. Ik heb naast rust, heel veel mediteren en langzaamaan mezelf weer bloot te stellen aan geluid, beweging en sociale contacten, de kracht van mijn adem en stem ingezet. Toen ik nog geen geluid kon verdragen heb ik veel ademwerk gedaan en intenties gebruikt in meditaties, waarin ik me voorstelde dat ik zong en heel en gezond was. Ook probeerde ik het naast me levendig voor te stellen ook zoveel mogelijk te voelen. Toen ik mijn stem weer kon inzetten merkte ik dat dat het herstelproces versnelde. Tijdens de klanksessies ervaarde ik op een bepaald moment minder pijn en symptomen. Het bracht mijn zenuwstelsel tot rust en gaf langzaamaan verbetering in mijn gezondheid en op een diepere laag een verbinding met me zelf. Dat gaf mij vertrouwen: Als het tijdens een sessie kan moet ik dat daarbuiten ook kunnen. En dat gebeurde: eerst 10 minuten, daarna langer en nu zoveel beter dat ik weer kan werken en mijn leven weer kan oppakken.

Wat doen we bij een ‘helende stem’-sessie/serie?

Je klinkt in je lichaam, met je lichaam als klankkast. Je kunt voelen hoe klank jou en anderen (aan-)raakt. De vibraties in je lichaam zijn voelbaar en brengen je letterlijk in beweging. Blokkades in je lichaam, pijn, verdriet of ongemak worden losgetrild en krijgen ruimte, waardoor het weer gaat stromen in je.
Jouw lichaam, je hart en dat wat er in jou leeft, is daarbij altijd de ingang. Door ruimte te maken voor wat er in je lichaam voelbaar is en je emoties toe te laten kom je bij een diepere laag van jezelf.
We doen adem- en stemoefeningen om je zenuwstelsel tot rust te brengen. En door je emoties al zingend/klinkend te uiten kan er op verschillende lagen een helingsproces op gang komen.

Ik geef individuele sessies ‘helende stem’ bij mij thuis in Dukenburg en/of in Cordium (Kosten €70 per sessie van een uur, in Cordium de huur vd cursusruimte erbij)  en binnenkort ook een cursus.

Ben je geïnteresseerd, laat het me alvast weten.