Pianolessen

Ik ben een klassiek geschoolde pianiste en mijn affiniteit gaat ook uit naar deze muziekstijl.

In mijn lessen heb ik aandacht voor houding en bewustzijn. Ik werk daarbij vanuit de principes van de Alexander Techniek. Een ontspannen lichaamshouding, maar ook een ontspannen sfeer zijn voor mij belangrijk in de lessen, omdat ik denk dat we zo het beste kunnen leren. Daarnaast werken we veel aan muzikaliteit. Je krijgt van mij handvatten om de muziek beter te begrijpen en voelen, zodat je jezelf kunt inbrengen in de muziek. We werken onder andere aan de verschillende muziekstijlen, frasering, dynamiek en articulatie. Daarnaast leer ik je in de les hoe je thuis het best kunt studeren.

De laatste jaren werk ik ook, met de mensen die dat willen, aan het vrij leren improviseren aan de piano. Hierbij is het aanwezig zijn in de klank en toon het belangrijkste aandachtspunt, waar vanuit we zien wat er ontstaat.

Ervaringen leerlingen:
Geert Lohman: (ongeveer 8 jr les bij Diete, volwassen)
Met oog voor de muzikale ontwikkeling die ik als luisteraar al had doorgemaakt, maar nog niet in de praktijk, heeft Diete mij in een zeer vertrouwde en plezierige sfeer, door het proces van beginner naar geoefend speler geloodst. Diete heeft een heel persoonlijke aanpak, met oog voor de drijfveren en eventuele blokkades van de leerling.

Petra:(2 jr les bij Diete, volwassen)
Ik had nog nooit piano gespeeld en vind het belangrijk dat de houding achter het instrument en de manier van studeren in de basis goed moeten zijn. Diete geeft les terwijl ze daarbij als ondersteuning Alexander Techniek onderwijst. Een goede ontspannen houding: geen lichamelijke pijnen en, wat ik uiteindelijk het belangrijkste vind, een vlotte vordering van het muzikale programma en het plezier dat ik daaraan beleef.
Het is altijd heel gezellig tijdens de les. Diete geeft met veel liefde, vriendelijkheid en geduld les!

Roos Blenckers:(Aslan muziekschool, hoofd educatie)
Diete geeft niet zomaar pianoles, maar werkt met toewijding en liefde met haar leerlingen. Ze werkt zorgvuldig en adequaat. Ze heeft zichzelf het werken met groepen eigen gemaakt. Deze groepslessen bestaan niet alleen uit pianoles, maar ook een gedeelte AMV: Diete zet de kinderen letterlijk en figuurlijk in beweging, zingt en begeleidt met bodypercussie. Deze integrale aanpak werkt voortreffelijk voor kinderen.
Diete is een doorzetter. Ondanks haar gezondheidsproblemen, bleef ze les geven. Ze heeft zich niet verdiept in wat niet meer kon, maar vooral in wat er nog wel kon, waardoor ze één van de meest pedagogisch en didactisch onderlegde pianodocenten is geworden die ik in mijn docententeam heb gehad in de afgelopen 5 jaar als Hoofd Educatie op Aslan Muziekcentrum te Amsterdam.

Sterre, 10 jaar, (4,5 jaar les bij Diete):
Ik weet niet waarom, het is gewoon altijd leuk op pianoles!

Femke, 15 jaar, (9,5 jaar les bij Diete):
Ik heb altijd zin in Diete’s lessen. De sfeer is relaxed en ik voel me altijd op m’n gemak. Diete heeft veel geduld, ook als er stukjes fout gaan, en dat is erg prettig. Zo wordt een muziekstuk na iedere les weer mooier!

Ria, moeder van Femke en Sterre,
Diete heeft een fijne, relaxte manier van lesgeven. Soms moeten er lastige barrières overwonnen worden en gaat het even moeizaam. Maar Diete weet mijn kinderen elke keer weer te motiveren waardoor ze toch doorzetten en weer een stap verder komen. Ze genieten van de lessen en van het pianospelen zelf. En wij met hen!