Alexander Techniek en piano spelen

“Trying is only emphasizing the thing we already know”                                                       F.M.Alexander

De Alexander techniek verbetert de coördinatie van je gehele systeem, door de oorzaak van een verkeerd lichaamsgebruik en houding bij de wortel aan te pakken.

Je leert overbodige spierspanningspatronen bewust los te laten en te voorkomen dat je je adem vast zet.

Door het nemen van korte pauzes, leer je bewust stil te staan bij wat er gebeurt in je lichaam. Je leert om niet direct te reageren zoals je dat zou doen vanuit je gewoonte, waardoor je weer op een natuurlijke, vrije manier leert te bewegen en ademen.

Net als bij het zingen, is het bij het spelen van een instrument vooral weer de vraag: Wat kan ik laten, in plaats van wat moet ik doen.

Alexander techniek helpt je om bewuster te worden van je houding en je fijne motoriek. Het moment van stoppen, is daarbij weer essentieel. We kijken niet alleen naar fysieke patronen, maar ook naar mentale processen. Bijvoorbeeld: wat denk ik voor dat lastige loopje? Hoe ga ik om met druk? Wat doe ik in mijn lichaam, als een bepaald gevoel opkomt?

Bij het spelen van een instrument is het op een ontspannen manier spelen meteen hoorbaar in de klank. Hoe meer ontspannen de muzikant is, hoe voller en rijker de toon wordt.