Alexander Techniek

De Alexander techniek is een praktische beweging- en bewustwordingsleer over het
(her-)vinden van je natuurlijke balans en coördinatie. Ieder mens heeft van nature een verfijnd balansmechanisme. Bij een goed functionerend mechanisme, zorgt dit mechanisme voor een moeiteloze coördinatie bij alles wat je doet. Ondoelmatige en meestal onbewuste spanningspatronen kunnen er echter voor zorgen dat deze natuurlijke balans verstoord raakt.

Alexander techniek is gericht op het waarnemen van je denkpatronen, motoriek en ademhaling. Je leert onnodige spanning herkennen, los te laten en voorkomen. Het herstellen van de natuurlijke balans tussen hoofd en ruggengraat vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. De ontspanning die dit teweeg brengt, heeft als effect dat je efficiënter gebruik gaat maken van je lichaam en zo een betere beheersing krijgt over al je bewegingen. Een ontspannen opgerichte houding zal zich dan vanzelf weer manifesteren.

Omdat Alexander techniek van binnenuit werkt, hebben de vaardigheden die je leert, niet alleen een positief effect op je lichaamshouding, maar ook op allerlei aanverwante zaken. Denk aan een hogere mentale alertheid, meer rust in je emotionele leven en met minder stress op een podium staan. Je bent beter in balans, waardoor je in staat bent om optimaal gebruik te maken van je eigen kracht. Alexander techniek vormt zo een basis voor elke fysieke en mentale activiteit. Het is een preventieve techniek.

Een belangrijk onderdeel van Alexander techniek is het inbouwen van rustmomenten, tijdens een activiteit. Dit houdt in dat je jezelf aanleert om niet direct te reageren op een manier zoals je gewend bent te doen vanuit je gewoonte. Door deze korte pauzes ontstaat er meer keuze vrijheid over hoe en op welke manier je jezelf aanstuurt. Ingesloten gewoontepatronen in je denken en bewegen kunnen op deze manier doorbroken worden. Zo verbetert je coördinatie en beweeg je uiteindelijk efficiënter en met minder spanning.